ÚtvonalElhunyt Szentiványi Tibor

Elhunyt Szentiványi Tibor


Szerző ludensjanos - Beküldve 2009. május 19.

Nyomtatóbarát változatPDF változat

"A gyászoló család tudatja, hogy Szentiványi Tibor okleveles elektromérnök, több hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagja, - a Kiss Áron Magyar Játék Társaság alapító elnöke, a Pro Ludo-díj alapítója és adományozója - 2009. április 23-án, életének 78. évében türelemmel viselt súlyos betegség után örökre elhagyta szeretteit és barátait."

Ennyi az e-mail, amit döbbenten olvastam és telefonon is rákérdeztem, mert olyan hihetetlen volt. Persze tudtam, tudtuk, hogy a betegség ledöntötte télen és hogy kórházban volt, de valahogy ez nem állt össze bennünk úgy, hogy ilyen végzetes lehetne a baj.

A játékkultúra területén elsősorban a gondolkodásfejlesztő játékok tudós szakértője volt, de nagyon szélesen értelmezett mindenféle játékterület információit ismerte. Tibor találta ki a Szórakaténusz Játékmúzeum nevét, és írt lexikon szócikket játéktevékenységre. Nemzetközileg is ismert és elismert szakértő volt, barátai a világ minden tájáról keresték és világszerte hívták konferenciákra, különleges eseményekre. Nehéz volt neki újdonságot mondani a játékokkal kapcsolatban. Sokan fordultak hozzá tanácsért játékfeltalálók (akiket sokszor letört, mert tudott róla, hogy nemzetközileg hol volt már az újdonságnak gondolthoz nagyon hasonló vagy ugyanolyan játék), játékgyártók (akiknek gyártási és használati problémákról beszélt). Tartott előadást optikai illúziókról, logikát fejlesztő játékokról.

Sokat köszönhetek neki. Az Internet Játékházat 1995-ben indítottam útjára és az év őszén értesültem arról, hogy létezik egy olyan hely, ahol felnőttek gyűlnek össze és játékokkal kapcsolatos előadásokat hallgatnak, információkat cserélnek. Ez volt a MELEDA klub, a „Felnőtt Játékosok Önképző Köre”, amelyet Szentiványi Tibor vezetett. Olyan szakértőket, értékes embereket ismertem meg ott, akikhez máig tartó barátság köt, látóköröm hatalmas mértékben tágult és olyan ismeretekkel gazdagodtam, amikből azóta is táplálkozom. Ott ismertem meg Jánoska Antalt, akivel később a Kártyaváros CD-ROM enciklopédiát, Mészáros Emőkét, akivel a Bábok világa CD-ROM enciklopédiát készítettünk, és sok szakértőt, akikkel a Játékvilág Magyarországon CD-ROM kiadványban találkozhatnak az olvasók (és Tibor felbecsülhetetlen információi segítettek abban, hogy végül több mint 100 szakértőt tudunk a kiadványban bemutatni). Szikla Lászlóval is a MELEDA klubban találkoztam, aki az Internet Játékház emblémáját és az oldalak tetején évszakonként változó grafikákat tervezte.

Ha elmentem Tiborhoz, mindig mutatott egy-két különleges játékot. Én persze leginkább csak az Interneten megjelenő játékokkal és játékszokásokkal tudtam újdonságot mondani neki. Néha idegesítő volt precizitása: olyat nem mondott, pláne nem írt le, aminek az utolsó betűjéig nem volt biztos tudatában. Ezért lassan írt, viszont ami elkészült, abban biztosak lehettünk, hogy úgy is van. Az Internet Játékház számára gyűrűkülönlegességekről írt, a Játékvilág Magyarországon CD-ROM-on pedig a gondolkodásfejlesztő játékokról. Több közös kiadványt terveztünk, ezek sajnos már sosem valósulnak meg.

Igazi polihisztor volt, mert a játékokon kívül sokféle terület szakértője volt: informatika (az első hajlékony lemez megalkotója!), pénz (kultúr- és technikatörténet), de tartott előadásokat, publikált sok más területen is.

Tibor hiánya fájó, tudása pótolhatatlan. Sokszor látom magam előtt, ahogy a botjával nagy nehézségek árán lépcsőzik a MELEDÁ-ra tartva, leül egy székre, pihen egy kicsit, aztán ontani kezdi magából az információkat érdekes emberekről, eseményekről, kultúrtörténeti különlegességekről. Tibor sokunkat beoltott, gondolatait továbbvisszük.

Csányi János

Játékkategória: 
minden terület
Szerző: 
Csányi János
Beküldő: 
Csányi János

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Kérem, aki ismerte Tibort, ossza meg velünk néhány személyes élményét Vele kapcsolatban.